Tepelné ošetřování zavíčkovaného včelího plodu

Zařízení Varroa Controller 



je patentovaný rakouský produkt určený na tepelné ošetřování výlučně zavíčkovaného včelího plodu proti roztočům Varroa destructorVarroa Controller vystavuje Varroa d. a včelí larvy specifické teplotě, která zabíjí roztoče, ale neublíží včelím larvám. Při požadované teplotě ošetřování dochází u Varroa d. k narušení syntézy životně důležitých bílkovin. Včelím larvám tato teplota neublíží. Vývoj přístroje Varroa Controller je založen na známém principu fungování hypertermie (prozkoumána již v 80. letech minulého století).

Zařízení je navrženo tak, že všechny části jsou integrovány do jednoho celku a je možné s ním snadno manipulovat.

  • Hlavní části přístroje jsou: 
  • Energeticky úsporný topný a oběhový systém 
  • Vícevrstvá tepelně izolovaná komora 
  • Výkonný ventilátor 
  • Ultrazvukový rozprašovač 
  • Vysoce citlivý teplotní senzor 
  • Automatický program s ukazováním stavu 



Zařízení Varroa Controller je velmi jednoduché na obsluhu:
  1. včelař musí vyjmout přibližně stejně zaplodované a zavíčkované rámky ometené od včel, 
  2. následně vsunout do teplotní senzor do plodového rámku uprostřed zařízení, 
  3. zavřít víko zařízení a nastartovat automatický řídicí program. 

Ošetření probíhá plně automaticky, po dobu přibližně 2 hodin. Následně tepelně ošetřené plodové rámky včelař vrátí na své původní místa do plodiště. Zařízení umožňuje najednou ošetřit 20 zavíčkovaných plodových rámků (např. Adamcova míra, rámková míra B, rámky typu Zander, Langstroth a jiné). Zařízení lze rovněž přizpůsobit na jakékoli jiné rámkové míry, díky odnímatelným nerezovým hřebenům. Vnitřní prostor zařízení je z nerezu a lze snadno dezinfikovat.



Zařízení bylo v roce 2017 testováno německým včelařským institutem ve Veitshöchheimu a jeho účinnost vůči roztočům byla stanovena až na 97%.

Zařízení doporučuje národní včelařská asociace Apisuisse, která poskytuje veterinární služby v oblasti včelařství i belgický výzkumný institut včelařský CARI jako účinný způsob prevence proti přemnožení roztočů ve včelstvech.

Na celosvětové včelařské konferenci APIMONDIA 2019 v kanadském Montréalu byla představena publikace o chovu včelstev s využitím tepelného ošetření proti roztoči Varroa destructor, která vznikla v rámci spolupráce kolektivu slovenských, rakouských, českých včelařů. Publikaci lze získat zdarma na adrese: https://blesabee.online/#kapitoly



Poptávkový formulář si lze stáhnout - zde.


Prodejní cena



  • VC03 - Light:
    Délka: 65cm, Šířka: 62cm, Výška: 64cm, Váha: 30kg, Příkon: 400W, Počet pozic: 10 rámků do výšky 36 cm nebo 20 rámků do výšky 17 cm

    Cena (s DPH): 2.256,- EUR 

  • VC03 - Standard:
    Délka: 108cm, Šířka: 62cm, Výška: 55cm, Váha: 40kg, Příkon: 600W, Počet pozic: 20 rámků do výšky 27 cm

    Cena (s DPH): 2.460,- EUR 

  • VC03 -XLarge:
    Délka: 108cm, Šířka: 62cm, Výška: 64cm, Váha: 42kg, Příkon: 600W, Počet pozic: 20 rámků do výšky 36 cm nebo 40 rámků do výšky 17 cm

    Cena (s DPH): 2.568,- EUR


ZDARMA - Příručka tepelného ošetřování zavíčkovaného včelího plodu






Výhody tepelného ošetřování

Varroa Controller je zařízení pro včelaře, které umožňuje snižování počtu roztočů Varroa destructor ve včelstvu. Přístroj byl navržen výhradně na ošetřování zavíčkovaného včelího plodu. Princip fungování přístroje je založen na využívání tepla a vlhkosti v uzavřeném koloběhu vzduchu. 

  • Časným ošetřením (březen / duben) dokážeme významně narušit reprodukční cyklus roztočů. 
  • Metoda umožňuje prodloužení sezóny medobraní, protože ve včelstvu není tlak přemnožených roztočů. Včely jsou tak méně stresované a méně zasažené viry přenášenými roztoči. 
  • Včelstva se posílí natolik, že je možné opakovaně udělat zdravé oddělky (zaplodované rámky pro oddělky jsou ošetřeny zařízením a není zapotřebí dodatečné léčení). 
  • Léčba teplem dobře funguje - tři ošetření za rok postačují (jarní, letní a podzimní) - vznik rezistence je nepravděpodobný. 
  • Metoda představuje reálnou možnost, jak se vyhnout použití chemikálií, či zredukovat jejich potřebu, a tím lze dosáhnout produkce vysoce kvalitních včelích produktů.

Což znamená:
 Méně stresu pro včely a méně stresu pro včelaře (lepší načasování si včelařských prací).

Pronájem zařízení:
S podporou našich partnerů si můžete přístroj Varroa Controller pronajmout v ČR, na Slovensku, v Rakousku, Německu, Švýcarsku a Itálii.
Pronájem přístroje:

  • na jeden den je v rámci ČR 1.500,- Kč (včetně DPH), 
  • na víkend 2.500,- Kč (včetně DPH) - ceny jsou platné pouze pro ČR.

Pro chod zařízení je potřebná elektřina na místě ošetření včel.

  • Pokud nemáte elektřinu ve včelíně nebo na stanovišti, můžete si také pronajmout generátor za poplatek 310,- Kč/den (včetně DPH).
  • Nebo si můžeme dokoupit k zařízení elektrický generátor nebo mobilní AC/DC měnič z 12V na 230V s dostatečným výkonem.